onsdag 22. oktober 2014

Uke 42 - Ni&Tyve ved Slottsparken

Historisk hygge i Romansefabrikken



 Ni&Tyve? Per ser ut som et spørsmålstegn. – Den restauranten har jeg aldri hørt om?

Høstsolen henger lavt over Parkveien, og løvet faller over hammocken og de andre møblene på uteserveringen foran den staselige sveitservillaen. Det runde blå skiltet oppe på veggen forteller oss at vi er på historisk grunn. Her, i det som går for å være Oslos eldste trehus, også kalt "Romancefabriken", bodde komponisten Halfdan Kierulf på 1850-tallet. I husets salonger skal Wergeland, Tiedemann, Gude og Bjørnstjerne Bjørnson ha vanket

Restauranten åpnet høsten 2010, og ble tatt godt imot av hovedstadens restaurantanmeldere. "Folkelig fint" (DN), "Kongelig kickstart" (Dagbladet) og "Full gass fra start" (Aftenposten) var noen av headlinerne. Så hvordan står det til i den staselige trevillaen like ved Slottsparken fire år etter?

– Her er det ikke akkurat trengsel ved bordene, bemerker Tjodunn, idet vi trer inn i de romslige stuene i første etasje. Men koselig er det her! Deilige lærstoler og myke sofaer med massevis av puter står og venter på gjestene, interiørfargen går i gylne bruntoner, det er mer maksimalistisk enn minimalistisk, men virker en anelse shabby? Kanskje skyldes det et teppeaktig gulvbelegg, som har fått seg noen solide flekker?

Vi har valgt å teste lunsjmenyen, et daglig tilbud (søndag stengt) Ni&Tyve startet med først i fjor. Vi får et av rommene helt for oss selv, og synker raskt ned i de behagelige møblene ved vindusbordet.

Vi skjønner raskt at det ikke bare er finkultur som preger dette restauranthusets historie. På veggene henger fotokunst med kjøretøy som tema, og en veteranbil preger porselenet. Den blide, svenske servitøren setter oss på rett spor: I 1913 ble sveitservillaen kjøpt av automobil-importøren, den senere Mercedes- og Peugeot-kongen, Bertel O. Steen, som flyttet inn her. Steen-familien bodde her til 1985, etter det har ikke huset vært bebodd. Det ble fredet i 2002, og mye måtte på plass før restaurantåpningen åtte år senere. Blant annet måtte kjøkkenet bygges som «et rom i rommet», sikkert et krav fra Byantikvaren, slik at det kan plukkes ned og rommet tilbakeføres til 1848-standard.

Lunsjmenyen er ikke lang. Her tilbys matjessild med egg, Eggs Florentine med røkelaks, dampede blåskjell, pulled pork og hamburger.

- Egentlig kunne jeg tenke meg blåskjell, men jeg går for Norges nye «nasjonalrett» pulled pork, sier Per. Den finnes i mange varianter, selv lager vi den med koreansk vri. Fellesnevneren er at man bruker det kjipeste, tråeste kjøttet av grisen, gjerne høyrygg eller bog. Det tilberedes  på lang tid slik at sener, fett og muskelfibre brytes ned, og vips – ut av ovnen kommer et stykke så mørt at du kan trekke kjøttet fra hverandre med to gafler. Røff mat!

Ni&tyve serverer purka med en lekker bete- og bladsalat. Kjøttet er dandert på et godt grillet brødstykke.

- Av en eller annen grunn blir jeg ikke helt fortrolig med denne retten. Kan det være at kjøkkenet har brukt et «finere» stykke av grisen? For jeg savner de grove trevlene. Og kjøttet er gjennomtrukket av noe som må være stekesjyen, slik at brødet blir oppbløtt. Det blir en litt for fet smak sammen med hvitløksmajonesen. Hmmm. Men den syrlige salaten balanserer godt opp mot det fete svinet.

NB: Her har vi også spist pulled pork i år: Eldhuset


Tjodunn er mer fornøyd med burgeren. Servitøren spør riktignok ikke om hvordan den skal tilberedes, men den kommer rosa og fin i midten, kjøttet er grovkvernet, men det kunne kanskje vært en mer definert stekeskorpe. Burgeren serveres med rikelige mengder sylteagurk og store båter ovnsstekte poteter.

NB: Andre steder vi har spist gode burgere i år: MunchiesDøgnvillIllegalBurger Joint.

Vi er egentlig godt forsynte, men tar dagens dessert på deling. Den består av gresskarkake med gresskarpure, havtornsorbet og en tynn chips av gresskar, som dessverre er blitt seig.

Kaken er helt grei, god smak, men litt for tung til å bli en favoritt. Sorbeten derimot er deilig!

- Vi bør nok spise her en gang til, og gi middagen en skikkelig sjanse, sier Per, etter den litt skuffende pulled pork-opplevelsen.

Pris: Hamburger, pulled pork, to brus, to kaffe og dessert: 585 kroner

Passer for:

Barnefamilier: Ikke helt. Her serveres typiske "voksenretter" - på a la carten står ishavsrøye, kveite, piggvar, and, hjort og entrecote. Men muligens kan en søndagsmiddag for hele familien funke?

Ut med jobben: Kanskje for større markeringer, som hvis en god kollega skal hedres for lang og tro tjeneste? Her er det flere chambre separees, blant annet et for åtte personer i bilgrossererens gamle badeværelse.

Romantikk: - Jeg tror det kalles "romansefabrikken" fordi komponisten var rå med damene, sier Tjodunn. Per googler, og finner ut at det nok heller kommer av at Kierulf skrev romansemusikk til blant annet Bjørnstjerne Bjørnsons dikt. Men uansett: I de koselige salongene kan romantikken blomstre!

Single: Tre plasser i baren, der du godt kan dingle med en øl og en mør entrecote.

Hjem til Ni&Tyve HER



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar