Historisk hygge i Romansefabrikken
Ni&Tyve? Per ser ut som et
spørsmålstegn. – Den restauranten har jeg aldri hørt om?
Høstsolen henger lavt over Parkveien, og løvet faller over
hammocken og de andre møblene på uteserveringen foran den staselige sveitservillaen.
Det runde blå skiltet oppe på veggen forteller oss at vi er på historisk grunn.
Her, i det som går for å være Oslos eldste trehus, også kalt
"Romancefabriken", bodde komponisten Halfdan Kierulf på 1850-tallet.
I husets salonger skal Wergeland, Tiedemann, Gude og Bjørnstjerne Bjørnson ha
vanket
Restauranten åpnet høsten 2010, og ble tatt godt imot av
hovedstadens restaurantanmeldere. "Folkelig fint" (DN),
"Kongelig kickstart" (Dagbladet) og "Full gass fra start"
(Aftenposten) var noen av headlinerne. Så hvordan står det til i den staselige trevillaen like ved
Slottsparken fire år etter?
– Her er det ikke akkurat trengsel ved bordene, bemerker
Tjodunn, idet vi trer inn i de romslige stuene i første etasje. Men koselig er det her! Deilige lærstoler og myke sofaer med
massevis av puter står og venter på gjestene, interiørfargen går i gylne
bruntoner, det er mer maksimalistisk enn minimalistisk, men virker en anelse shabby?
Kanskje skyldes det et teppeaktig gulvbelegg, som har fått seg noen solide flekker?
Vi har valgt å teste lunsjmenyen, et daglig tilbud (søndag
stengt) Ni&Tyve startet med først i fjor. Vi får et av rommene helt for oss
selv, og synker raskt ned i de behagelige møblene ved vindusbordet.
Vi skjønner raskt at det ikke bare er finkultur som preger
dette restauranthusets historie. På veggene henger fotokunst med kjøretøy som
tema, og en veteranbil preger porselenet. Den blide, svenske servitøren setter oss på rett spor: I 1913 ble sveitservillaen kjøpt av automobil-importøren, den senere Mercedes- og Peugeot-kongen, Bertel O.
Steen, som flyttet inn her. Steen-familien bodde her
til 1985, etter det har ikke huset vært bebodd. Det ble fredet i 2002, og mye
måtte på plass før restaurantåpningen åtte år senere. Blant annet måtte
kjøkkenet bygges som «et rom i rommet», sikkert et krav fra Byantikvaren, slik
at det kan plukkes ned og rommet tilbakeføres til 1848-standard.
Lunsjmenyen er ikke lang. Her tilbys matjessild med egg,
Eggs Florentine med røkelaks, dampede blåskjell, pulled pork og hamburger.
- Egentlig kunne jeg tenke meg blåskjell, men jeg går for
Norges nye «nasjonalrett» pulled pork, sier Per. Den finnes i mange varianter,
selv lager vi den med koreansk vri. Fellesnevneren er at man bruker det
kjipeste, tråeste kjøttet av grisen, gjerne høyrygg eller bog. Det tilberedes
på lang tid slik at sener, fett og muskelfibre brytes ned, og vips – ut
av ovnen kommer et stykke så mørt at du kan trekke kjøttet fra hverandre med to
gafler. Røff mat!
Ni&tyve serverer purka med en lekker bete- og bladsalat.
Kjøttet er dandert på et godt grillet brødstykke.
- Av en eller annen grunn blir jeg ikke helt fortrolig med
denne retten. Kan det være at kjøkkenet har brukt et «finere» stykke av grisen?
For jeg savner de grove trevlene. Og kjøttet er gjennomtrukket av noe som må
være stekesjyen, slik at brødet blir oppbløtt. Det blir en litt for fet smak sammen med hvitløksmajonesen.
Hmmm. Men den syrlige salaten balanserer godt opp mot det fete svinet.
NB: Her har vi også spist pulled pork i år: Eldhuset
NB: Her har vi også spist pulled pork i år: Eldhuset
Tjodunn er mer fornøyd med burgeren. Servitøren spør
riktignok ikke om hvordan den skal tilberedes, men den kommer rosa og fin i
midten, kjøttet er grovkvernet, men det kunne kanskje vært en mer definert
stekeskorpe. Burgeren serveres med rikelige mengder sylteagurk og store båter
ovnsstekte poteter.
NB: Andre steder vi har spist gode burgere i år: Munchies, Døgnvill, Illegal, Burger Joint.
NB: Andre steder vi har spist gode burgere i år: Munchies, Døgnvill, Illegal, Burger Joint.
Vi er egentlig godt forsynte, men tar dagens dessert på
deling. Den består av gresskarkake med gresskarpure, havtornsorbet og en tynn
chips av gresskar, som dessverre er blitt seig.
Kaken er helt grei, god smak, men litt for tung til å bli en favoritt. Sorbeten derimot er deilig!
- Vi bør nok spise her en gang til, og gi middagen en
skikkelig sjanse, sier Per, etter den litt skuffende pulled pork-opplevelsen.
Pris: Hamburger, pulled pork, to brus, to kaffe og dessert: 585 kroner
Passer for:
Barnefamilier: Ikke helt. Her serveres typiske
"voksenretter" - på a la carten står ishavsrøye, kveite, piggvar,
and, hjort og entrecote. Men muligens kan en søndagsmiddag for hele familien
funke?
Ut med jobben: Kanskje for større markeringer, som hvis en
god kollega skal hedres for lang og tro tjeneste? Her er det flere chambre
separees, blant annet et for åtte personer i bilgrossererens gamle badeværelse.
Romantikk: - Jeg tror det kalles "romansefabrikken" fordi komponisten var rå med damene, sier Tjodunn. Per googler, og finner ut at det nok heller kommer av at Kierulf skrev romansemusikk til blant annet Bjørnstjerne Bjørnsons dikt. Men uansett: I de koselige salongene kan romantikken blomstre!
Single: Tre plasser i baren, der du godt kan dingle med en øl og en mør entrecote.
Hjem til Ni&Tyve HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar