Vågestykket i Barcode
Servitøren: – Jeg var også skeptisk til tunge, men da jeg
smakte på kjøkkensjefens, ble jeg overbevist.
Storm (9) sperrer øynene opp: – Smakte du på tunga
hans???
Vi sitter ved de enorme vinduene i splitter nye restaurant Vaagals og
gransker menyen, med god hjelp fra den entusiastiske servitøren. Det er den
langtidskokte kalvetungen med løk, traktkantareller og svart trompetsopp vi har
stoppet opp ved, og etter servitørens innsalg,
blir vi bare nødt til å smake, vi også.
De som tar sjansen med Vaaghals i
Barcode, er ringrever med solid bakgrunn fra restaurantlivet. Jørn Lie, som er hovedeier og daglig leder,
driver også Gamle Raadhus. De andre eierne er Gamle Raadhus-kollega Eirik
Lillebø, og «Gutta på tur»-gjengen Arne Brimi, Arne Hjeltnes, Vegard Ulvang og
Bjørn Dæhlie. Kjøkkensjef er Steffen Hansen fra velrenomerte Grefsenkollen.
Så her blir det vel erkenorsk i lange baner? – Vel, i
hovedsak, sier restauratøren Jørn Lie. – Men vi kommer jo til å skjele litt til
utlandet også. Ekte trøfler vokser for eksempel ikke i Norge…
Det er den gode, gamle
søndagsmiddagen Vaaghals-gjengen ønsker å bringe til heder og verdighet igjen –
riktignok med en moderne twist. Her bæres rause porsjoner med fisk eller godt
mørnet kjøtt til bordet, og så er det sosial deling av maten. «Her skal delast,
nytast, snakkast og drikkast. Det er restauranten me alltid har drøymt om å
skapa», skriver Brimi &
co. på hjemmesiden.
Det er kanskje selveste Brimi-en som har brakt til gards en anselig mengde reinshorn. De pryder den ene veggen i første etasje. Interiøret er ellers hypermoderne, med kjøkkenet åpent plassert i første etasje med innsyn fra alle kanter.
Kalvetungen (138 kr) har vi
nevnt, og at servitøren er begeistret for den, skjønner vi godt. Kjøttet er noe
av det møreste vi har smakt. Så er det breiflabben:. Pannestekte kjaker med
blåskjell, grønnkål og majones med nøttesmør (132 kr) er rett og slett en
harmonisk rett, der tilbehøret tilfører det massive og litt faste fiskekjøttet
saft og kraft. Ferskmarinerte kamskjell med østersmajones, Hardanger-epler,
reddiker og brønnkarse (175 kr) ser litt blass ut i anretningen, men smaker
deilig markant av hav.
Mens vi venter på hovedretten,
blir vi sittende og diskutere Vaaghals-navnet. Kan det komme av at det må
være litt av et vågestykke å åpne restaurant her nede i Barcode-jungelen? Flere andre har forsøkt, men vært nødt til å pakke sammen. Visstnok er det bare skinkestedet Serrano, som har holdt ut i lengre tid. Eller
assosieres navnet til plasseringen, at den ligger nede på vågen, altså nede ved
havet? Men nei, det er ingen av delene. Vaaghals er oppkalt etter
frakteskuta
fra 1500-tallet, som ble funnet under utgravningene i Bjørvika.
Så er vi klare for kjøtt. Mye
kjøtt. Store stykker entrecote og ytrefilet av okse kommer fra
mørningsskapet,
der de henger inntil 60 dager. På planken som bæres til bordet, troner også et
stort lammestykke. Kjøkkenet har ikke holdt tilbake på mengden, vi får store
problemer med å få i oss alt. Og aldri før har vi spist bedre kjøtt til en
søndagsmiddag, selv på en fredags kveld.
Tilbehøret er også vel
ivaretatt. Vi velger, i tillegg til dagens poteter, perlespeltrisotto og
skorsonerot (fattigmannsasparges) med honning og hasselnøtter. Og jammen deiser
det ned en tallerken sopp på bordet også, som vi ikke har bestilt. Men ingen poteter!
Vi må gjøre servitøren oppmerksom på det og potetene kommer raskt. Soppen får vi beholde. Vi avskriver det lille feiltrinnet som litt startrusk i maskineriet.
Er det mulig å orke dessert
etter denne orgien? Egentlig ikke, men ingen søndagsmiddag uten dessert! Vi bestiller
karamellpudding av kondensert melk med pisket krem og is. Deilig, deilig, men
vi lurer alle tre på om mormors hjemmelagde karamellpudding likevel er strået
hvassere.
Pris: To champagne, en flaske
rødvin, juice, tre forretter, mengder av kjøtt og dessert: 2130 kroner.
Passer for:
Barnefamilier: Ja, hit kan hele familien gå. Kanskje hvis det er en anledning som skal markeres?
Ut med jobben: Absolutt. Perfekt for firmalunsjer, jubileer - eller hvis dere rett og slett bare vil gå ut og kose dere en kveld med god, norsk mat.
Romantikk: God plass mellom bordene, så her kan hete følelser få fritt utløp.
Single: Ja, alenespisere kan nyte sitt måltid ved småbord i baren om de ikke har lyst til å sitte i restauranten.
Hjem til Vaaghals HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar