torsdag 23. januar 2014

Uke 3 - Focacceria på Grünerløkka

 

 

Italiensk rett hjem

Når fjellet ikke vil komme til Muhammed - må Muhammed komme til fjellet! Et lite setback for Smaken av Oslo-familien med sykdom gjorde at vi skrinla ut på restaurant-planene for denne uka og gikk for restaurant hjem til oss-planen i stedet. Av og til kan det være like så bra når det foretrukne antrekket er joggebukse fordi man er syk, eller bare asosial.Vårt restaurantvalg denne gangen er en langtidsfavoritt vi gleder oss til å dele: Focacceriaen til restauratør Jan Vardøen i Markveien 34 på Grünerløkka. At den mørkhårede kjekkasen Tjodunn traff i et okkupert hus i Brixton for et halvt liv siden skulle slå seg opp som restaurantbaron og gründer i hovedstaden, var ikke noe hun hadde trodd, men det er ikke mindre hyggelig av den grunn.
Vi er ikke de eneste som vet om denne lille perlen rundt hjørnet for storesøsterrestauranten Villa Paradiso. Det er fullt når vi stikker innom for å hente godsakene - og fullt betyr at det sitter mennesker på alle de 5-6 barkrakkene som er plassert ved vinduene.
Det er mye å velge mellom - med og uten fyll. Focacciaene er dresset opp som mer tradisjonelle pizzastykker med digge toppinger av ymse slag. En tidligere favoritt som ikke får bli med hjem i dag er Biancanotte med mozzarella, gorgonzola, artisjokk, asparges og valnøtter. Nam!
Det er valgets kval i det lille varme lokalet. Det dufter av skinker, tomater, ost og rett-fra-ovnen-bakst. Enkeltstykker koster fra 43 til 57 kroner. Vi hopper på tilbudet med 9 stykker for 350 kroner. Ikke fordi vi klarer 9 stykker til middag, men fordi vi da har et par ekstra til kveldsmat, eller skolemat/lunsj dagen etter også. 

Catch of the day:

1 stk vegetar (med sopp, squash, tomat og mozzarella)
2 stk Parma (dobbeldekkere med prosciutto di parma, rucola og mozzarella)
1 stk med prosciutto di parma og karamellisert rødløk
1 stk Boscaiolo (villsvinsalami, mozzarella, artisjokk og aromasopp)
1 stk Napoli Piccante (piccante salami, mozzarella, oliven og Peccorino)
1 stk med ansjos, squash og mozzarella 
1 stk Rapini (crescenza, salsiccia og rapini )
1 stk Fagsolini (parmaskinke, grønne bønner og parmesan)Tips: Skal du ikke spise umiddelbart - i nærmeste park eller om du bor 2 minutter unna - få med deg focacciaene kalde i esken - så kan du varme dem i egen ovn og få en perfekt nybaktsmak på stykkene. Vil du imponere gjester kan du kanskje også juge på deg å ha laget dem selv. Husk å kaste esken. :-)


Storms favoritt: Dobbeldekker med ruccola, spekeskinke og ost
Tjodunns favoritt: Napoli Piccante
Pers favoritt: Napoli Piccante og Boscaiolo
Skuffelsen: Rødløken som skulle vært deilig karamellisert, var brent og smakte ikke godt i det hele tatt! Kjipt - for smakskombinasjonen er i utgangspunktet kanongod. 

Anbefalt for:

Barnefamilien: Det må innrømmes at 8-åringen heller ville hatt vanlig pizza take away - focacciaen kan kanskje være litt avansert for en del barn. Men - når han ikke får andre alternativer gumler han nedpå et svært dobbeldekkerstykke med ruccola og alt, så helt feil kan det ikke være. Take away er da også genialt for barnefamilier. Vi kan få en smak av den store verden hjem i stua - uten at store og små må oppføre seg. Og en ting er i alle fall sikkert: Disse foreldrene blir 10 ganger mer lykkelige av en Focacceria-middag enn av en kjedepizza-middag! Tough love for kidsa.

Etter jobben, men fortsatt på jobben: Ja - perfekt take away - minus: du må hente selv.

Romantikk: Tja - maten er god - så da kommer det an på hvor romantisk du er på hjemmebane en vanlig kveld.

Picnic: Perfekt på varme dager - hent og ta med ut i parken, velg mellom Olaf Ryes plass, Birkelunden eller Sofienbergparken.

Åpningstider: Hver dag 10-18.Bit for bit - bilde for bilde


 Ansjoskos: Bedre enn fryktet for en inngrodd ansjosskeptiker (Per)

Det ville valget: Deilig villsvinpølse, i kombinasjon med artisjokken, men det hadde ikke gjort noe om den var litt hottere.


 Svidd skuffelse: Denne ville vært en vinner, om ikke rødløken hadde kost seg litt for lenge i pannen.


 Grønne gleder: Helt OK, og et godt alternativ hvis du ikke er kjøttfysen.
 Svinaktig god: Velsmakende svinekjøtt, men vi måtte kjempe litt med den bitre rapinien. Stilkene ble særlig røffe.
 Crunchy pig: Overraskende, men ikke ueffen kombinasjon med skinke, bønner og parmesan.
 Hot mama: Dagens vinner. Pikant salami, salte oliven, peccorino og mozzarella. Den rev såpass at svetten piplet på pannen!

Barnefavoritten: Dobbeldekker med parmaskinke, ruccola og mozzarela. Resten havnet i skolematboksen dagen etter!


Prisen på gildet. Litt dyrere enn den vanlige pizza take away, men mer mat for pengene. At de voksne blir tre ganger så lykkelige - er også verd et par kroner.

Har du et tips til hvor vi bør spise? En perle i ditt nabolag? Legg igjen en kommentar.

4 kommentarer:

 1. Herlig tips! Visste ikke om dette.... Er nok for lite ute.

  SvarSlett
 2. Så bra du likte tipset vårt, Tone. Vi tar gjerne mot dine beste tips om favoritter i Oslo. :-)

  SvarSlett
 3. Foccacceria anbefales på det varmeste. VI pleier å kjøpe de enkle uten fyll - salt&rosmarin eller tomat&oliven: perfekt følge til suppen hjemme :-)

  SvarSlett
 4. Godt forslag, Astrid Notø Larsen! Nam! :-)

  SvarSlett