torsdag 16. januar 2014

Uke 2 - Som Tam


Thai på Torshov


Vi hadde nesten glemt denne restauranten. Det ser det ut som om også flere har gjort, for bare to andre spisegjester hadde funnet plass ved bordene i lokalene til Som Tam på Torshov denne iskalde januardagen.

Med frosne tær, snø i luggen og is på lårene vakler vi inn i kjelleren på kulturhuset Soria Moria og blir omsluttet av varme, i et koselig, men litt spartansk innredet lokale (til thairestaurant å være), med levende lys og en menneskestor, gylden Buddha ruvende sentralt mellom bordene. To smilende servitører stramt antrukket i sort og hvitt dukker opp og viser oss plass ved gudens føtter.
Musikken minner mest om asiatiske spaopplevelser, men menyene kommer kjapt på bordet og sammen med kald Singha gir det et bakteppe av thaiminner med palmer, hvite strender og badekarsvarmt hav. Fra kjøkkenet kan vi høre det frese, og friske krydderdufter sprer seg i lokalet.
Vi bestemmer oss for å teste litt forskjellig og kaster oss sporenstreks ut i bestilling av forretter. Tre forskjellige skal testes og det tar ikke lang tid før de innfinner seg.

Nam! Verdens beste vårruller, nikker minstemann på 8 fornøyd over en stor porsjon knasende sprø Po Pia Tod. De tre store spydene med Moo Satay er dekket av søtsterk peanøttsaus. Deilig og mørt svinekjøtt, men det kunne vært enda mer saus! Fiskekakene, Tod Mun Pla, er oransje og freshe sammen med en agurksalat og chilisaus. Like gode som mormor sine? Nesten like gode som mormor sine, sier den lille mormorloyalisten. Det er et stort kompliment. Alle de tre forrettene fungerer bra for barneganer - selv om vårrullene er favoritten.
Det var et supert anslag. Om resten kan leve opp til dette - kan dette kanskje være Oslos beste thairestaurant?
Som Tam er på ingen måte glemt. Det siger jevnt inn med folk - både spisegjester og sultne take away-hentere. Dette lover bra.
Det var vanskelig for de voksne å bestemme seg for hovedrett - alt for mange tilsynelatende gode valg blant de 14 hovedrettene.
For 8-åringen var det litt enklere - han går for barnemenyens eneste valg: Kylling med en søtlig mild saus.
Etter en del om og men lander de voksne på Massaman Nuea (curry med biffkjøtt i kokosmelk og tamarindsaus), samt Gai Gung Himmapan (kylling og kongereke-wok med tørket chili, vårløk,sopp, løk og cashewnøtter) - begge medium styrke.
3-klassingens leselekser blir unnagjort mellom forretten og hovedretten.

Barnemenyen kommer først - en god stund før voksenmaten. Kyllingen er supergod, sier de voksne, som fikk smake. Men minstemann liker ikke sausen. Bra forretten var stor og god, for bare et par kyllingbiter finner nåde hos den minste gjesten.
Karrien kommer og ser uvant nordisk ut, med potet og store gulrotbiter. Smaken er kanskje mer mild enn medium - uten at det er noe stort problem. De klassiske smakene fra det thailandske kjøkkenet utvikler seg i munnen og det er bare å lukke øynene så kan du nesten kjenne sand mellom tærne og en sval bris i håret. Tilbake på Torshov er kjøttet så mørt at du kan dele det med gaffelen. Nam.


- Same, same, but veeery different, stønnes det på andre siden av bordet mellom svettetoktene. Medium og medium betyr ikke helt det samme denne ettermiddagen. Mens massamanen smyger seg mildt rundt smaksløkene sparker chilien røffere fra seg blant cashewnøtter, kyllingbiter og spretne kongereker. Det er den eneste gangen servitørene ikke er å få kontakt med - og nøden er stor - kanskje størst. Glasset er tomt og det freser i munnen. 
- Jeg tygget på en tørket chili, sier maken som slett ikke kan vente på servitør et sekund lenger, men sender barnet avgårde for å skaffe mer drikkevarer og det litt kvikt. Når den argeste chiliheten har lagt seg og man ikke tygger chilien - er woken passe sterk og god. En skikkelig vintervarmer.
Etter å kun ha pirket i hovedretten er det god plass til dessert i barnemagen. De voksne bestemmer seg for å dele.Kroi Tod (fritert banan med vaniljeis)- en skikkelig retrorett. Får tankene tilbake til 80-tallets kinarestauranter! Og de voksne bestiller også en mango- og  kokossorbet.
To lubne bananer, varme og i frityrfrakk ankommer med fersk frukt og vaniljeis. Nam.
Barneanmelderen er igjen på høyden. Veldig godt, smatter han, og han har også plass til å smake på de voksnes dessert. Mmmmangosorbeten er god, men kokosisen er enda bedre, dømmer han. Den kalde desserten er en perfekt avslutning og kjøler glødende ganer.


 


Totalpris: For tre forretter, tre hovedretter, to desserter, to øl, tre brus og en kaffe: 1237 kroner.

 
 
 
 
 
 
 
 

Anbefalt for:

Barnefamilien: Ja, definitivt. Likevel – et lite minus ved at barnemenyen inneholder kun en eneste hovedrett. Men til gjengjeld, hvis man bestiller mild-mild variant av en hovedrett, bør maten kunne passe for en følsom barnegane. Et alternativ er å bestille en eller to forretter. Både fiskekakene og de crispy vårrullene vil være favorittene for mange barn, akkurat som den friterte bananen med vaniljeis fra dessertkartet vil være.
Ut med jobben: Kanskje ikke helt innertier. Lokalet innbyr ikke helt til støyende sladder om de andre kollegaene. Den lave bakgrunnsmusikken, og god akustikk fra betongveggene, vil gjøre at alle de andre restaurantgjestene vil høre hva dere sier.
Romantisk middag:  Her er de voksne delt.  Per: God mat, men nei. For tett mellom bordene og pling-plong-musikken var ikke akkurat eggende. Tjodunn: Jo! Hvite duker og levende lys gir passe dunkel belysning og perfekt stemning. Her kan man absolutt planlegge fremtidige reiseeventyr sammen.

Tre kjappe til kjøkkensjefen

1) Hva er ideen bak Som Tam?
Jeg ønsket å skape en restaurant som serverer Thailandsk mat av høy kvalitet i en hyggelig atmosfære. Derfor har vi har kun thailandske kokker og har prøvd å skape trivelige omgivelser med hyggelige servitører.

2) Hvor spiser du ute i Oslo?
Når vi skal ut og spise med familie og venner drar vi ofte på Alex Sushi eller Noodee.

3) Hva er din beste matopplevelse noensinne?
Har hatt mange flotte matopplevelser og synes det er vanskelig å velge en spesiell. Likevel, måltidet med masse ulike typer østers og sjømat på "Aquagrill", Soho, New York, kommer høyt opp på lista.

MVH
Titi (Kjøkkensjef og Eier)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar