Ai ai, for en thai!
- Dette må da være byens beste vårruller?
De er dampende varme, gylne etter frityrbadet, smaker herlig
og knaser mellom tennene. – Kan vi våge oss til å si at de slår vår faste
leverandør Nam Fah? Og selv Som Tam på Torshov bør skjelve i buksene, mener Tjodunn.
Vi har sett skiltet fra 21-bussen. Fra Skovveien har vi i
øyekroken skimtet de thailandske fargene oppe på fasaden idet vi har passert
Behrens gate på vei mot Aker Brygge. Tidligere lå det en pizzeria her, men
siden i fjor vinter er det thai-elefanten som regjerer her. The Blue Elephant.
Vestkant-elefanten er betydelig mindre enn det vi trodde på
forhånd og mer en take away med noen bord enn en restaurant. For i det
beskjedne lokalet er det bare fem bord. Her er det ikke brukt mye penger på overdådig
interiør. Vegger i svart og lilla, veggmaleri av Buddha med nedadvendt blikk, ikke
noe krimskrams, bare stoler, bord – og en luke i veggen inn til kjøkkenet.
Egentlig hadde det vært fristende å sitte ute på fortauet, for
der er det fin uteservering med flere bord. Men i den fallende kveldssolen tror
vi det
blir litt kjølig, derfor får utemiddagen vente til litt varmere dager.
Vi har tidligere denne søndagen ringt for å reservere, noe
som gikk an, men som neppe er særlig vanlig. Det viser seg også å være
unødvendig. Her er det langt mellom spisegjestene. Desto flere er det som
kommer innom for å hente take away. Og det lover jo godt for kvaliteten, som vi
har fått høre skal være bra. Elefanttipset fikk vi tidligere i år av Restaurant Tranen-medeier Eirik Sevaldsen som kunne fortelle at dette en av hans tre
foretrukne Oslo-
spisesteder.
Nettopp derfor har Blue Elephant stått på listen over steder
vi har lyst til å besøke på vår kulinariske oppdagelsesreise gjennom Oslos
restaurantverden. En skikkelig autentisk thailandsk matopplevelse står alltid
høyt i kurs.
- I alle fall ser det ut til at de har thailandske kokker
her, sier Per, som har nærkontakt med det halvveis åpne kjøkkenet fra sin plass
ved bordet.
Foruten vårruller, blir det kylling satay. Egentlig
ville vi
ha hjemmelagde rekeboller med plommesaus, men servitøren melder at kjøkkenet
har gått tom. Dermed er peanøttkyllingen eneste alternativ. Men det blir ingen
nedtur: De møre marinerte kyllingbitene har et anstrøk av kokoskrem, peanøttsausen
er ujålete servert i et plastbeger ved siden av, og blir umiddelbart Pers
favoritt.
Tjodunns hovedrett – Phad Thai med kylling kommer sammen med
forrettene og er kjempegod. Maten har forlatt kjøkkenet for 20 sekunder siden
og er dampende varm. Sitron servert ved siden av og hakkede peanøtter – saftig kylling
og crunchy grønnsaker sammen med silkemyke nudler.
Take away-folket kommer og går og en og annen spisegjest
dumper også innom, en ikke ensartet kundekrets. Blondine med chihuahua på slep,
naboer og stamkunder i joggebukser, håndverkere og eplekjekk blåsnippungdom.
Guttas hovedretter ankommer bordet med hjerteformede risporsjoner
på tallerkenene. Pers røde curry kommer i en raus bolle. Grønnsaker med god
tyggemotstand, rikelig med kylling og sausen med tydelig hint av kokos, thai basilikum, galangal, kafirblader og sitrongress har en
behagelig grad av chili som gjør at svetten kommer piplende etter hvert.
Men hvor har det blitt av nøttene i Storms cashewnøtt-wok?
Ikke en eneste en er å finne, og kjøttet er dessverre utrolig seigt.
- Mamma, jeg har tygget på denne biten i mange minutter og
den er nesten som en tyggis fortsatt,
stønner åtteåringen. Og etter en prøvesmak
er det bare å gi ham rett: denne kua har sett bedre dager – eller kanskje rett
og slett sett for mange dager og år? God smak på saus og grønnsaker, men vi ble
i grunnen i tvil om at dette faktisk er den cashewnøtt-retten vi bestilte eller
om det kan være en annen wokrett fra menyen?
Den søte servitøren beklager de manglende nøttene når vi
spør om hva som kan ha skjedd her – men vi synes toget har gått for ny mat, så
vi sier oss mette etter å ha spist og smattet oss gjennom to deilige forretter
og to gode hovedretter i
fellesskap. Den siste retten sendes tilbake. Synd med
en slik blunder – de kan jo tydeligvis mye bedre!
Hindrer det oss fra å komme tilbake? Aldri!
Passer for:
Barnefamilier: Absolutt. God mat og barnevennlig – både mat,
betjening og lokaler. Ikke masse plass, men ikke mye å være redd for at de små
skal ødelegge heller. Spis inne, ute eller ta med hjem. Vi kommer i alle fall
til å kjøre de ekstra kilometrene for å hente herfra – skjønt bare
kyllingretter fra nå av!
Med jobben: Bra for små arbeidsplasser, om du skal spise
inne. Ute er det plass til flere og ville kunne være perfekt for en
sommeravslutning om dere fikk bestille på forhånd og været er bra! Genialt for
take away – overtidsmat eller hva dere trenger.
Romantikk: Nei, langt i fra. Ikke inne i alle fall –
rishjertene til tross. Men kanskje på uteserveringen en lummer sommerkveld? Ell
så er det alltids en mulighet å ta med seg maten hjem og spise den i senga. J
Pris: En øl, to brus, tre hovedretter, to forretter : 554
kroner
Hjem til Blue Elephant: HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar