Vi kjenner lukten av kull kile i nesen på vei bortover Møllergata. Når vi nærmer oss, ser vi ingen kø ut døren – det er et godt tegn. Som blodhunder på sporet setter vi opp farten og nærmest spinner inn i det lille lokalet. De voksne har vært her før, men det er jomfruturen til guttungen. Han har bare hørt historiene – endelig er vi på Illegal!
Det sitter folk ved
alle bordene, men det er vel hva man kan forvente seg på Illegal – nesten uansett
tid og dag. Et hyggelig par tilbyr oss bordet sitt - og flytter selv bort på to vindusplasser.
Yess!
- Er burgeren her bedre enn på Døgnvill?
Poden er burgerelsker og ble skikkelig forelsket hos
burgerfolka på Vulkan etter en kaloriorgie med dertil hørende kyllingvinger,
løkringer, milkshakes og brownie.
- Vi får se hva du synes, sier Per og deler ut menyer. I Oslo ser burgerelskerne ut til å dele seg mellom to – kanskje tre steder: Døgnvill på Vulkan, Illegal i Møllergata og Munchies i Bernt Ankers gate. Alle tre har sine svorne tilhengere.
- Vi får se hva du synes, sier Per og deler ut menyer. I Oslo ser burgerelskerne ut til å dele seg mellom to – kanskje tre steder: Døgnvill på Vulkan, Illegal i Møllergata og Munchies i Bernt Ankers gate. Alle tre har sine svorne tilhengere.
- Sist måtte vi spise burgerne med kniv og gaffel på grunn
av sauser og tilbehør – her på Illegal kommer burgerne stramt pakket i papir –
du holder med hendene og du må gape stort og jafse i deg burgeren uten
bestikk,
forklarer Tjodunn. Og selv om Storm elsket Døgnvill-burgeren er det stor appell
for en 9-åring i det å spise med hendene.
Menyen granskes i taushet. Cheese Royal, Hot Mama, Hot Mama
De-Luce, Blue Cheese Bacon, Gourmet, Spesial, Greenchillisalsa, Ol’McDonald,
The Kidz og The Fish. 10 burgere – som alle kan velges som okse, fisk eller
vegetar – enkel eller dobbel. Bortsett fra The Fish da – som er fish only.
Selv om Storm er skeptisk til om det kan være nok mat –
ender han opp med The Kidz okseburger
med ost og ekstra bacon, Per velger Blue Cheese Bacon og Tjodunn Hot Mama De Luxe,
og vi deler to grillede poteter med aioli. Vi går opp til disken og bestiller
mat og drikke og betaler på hel volley. No muss, no fuss.
Vi har vært her og måttet gå med uforrettet sak flere ganger.
Det har stått kø ut av døren og ut på fortauet. Vi har ikke hatt tålmodighet
nok til å vente den drøye halvtimen – eller mer - på å få bestilt. Her er det
ikke mulig å bestille bord. Det er kødemokratiet som gjelder. Litt utfordrende
når man har med seg barn, noe vi fikk oppleve da vi for noen måneder siden
besøkte Taco Republica i Torggata, men
det ser ut til å være felles praksis ved en del av slike konseptrestauranter.
- Det er nok mange som hadde ønsket seg et større lokale og
som ikke orker å stå i kø her. Men det er jo liksom noe av sjarmen også –
særlig når man får et etterlenget bord, mener Per og tar en slurk av den gylne halvliteren. Egentlig er det en
tabbe å bestille en ordinær halvliter på Illegal. Stedet har jo sin egen
øl-brand, utviklet i samarbeid med det danske bryggeriet Mikkeller. Vi har
kjøpt noen flasker på polet for ikke lenge siden, og det ble et godt
bekjentskap: Passe bittert og friskt, men
en tydelig smak av sitrus. Så her var nok Per litt for kjapp på avtrekkeren, på Illegal bestiller man vel Illegals eget øl – og ikke en kjedelig halvliter!
en tydelig smak av sitrus. Så her var nok Per litt for kjapp på avtrekkeren, på Illegal bestiller man vel Illegals eget øl – og ikke en kjedelig halvliter!
Om man smører seg med tålmodighet – eller har flaks med null
ventetid, som vi har denne kvelden – er belønningen burgere av høy kvalitet. Det
er ikke vanskelig å merke at oksekjøttet har fått seg en omgang på den spanske
Josper-grillen. Den behagelige røykte smaken som burgerne får over trekullene,
er merkbar. Den litt løse, luftige konsistensen på oksekjøttet er akkurat slik
den skal vi har støtt på andre steder i Oslos
restaurantjungel.
være. Langt fra de litt for bearbeidede kjøttpuckene
være. Langt fra de litt for bearbeidede kjøttpuckene
Etter et par-tre besøk på Illegal, er nok vår favoritt Hot
Mama De Luxe, men Blue Cheese Bacon ligger neimen ikke langt bak.
Barneburgeren The Kidz gikk ned i en
fei, bortsett fra baconet. Der ble røyksmaken litt for markant for
9-åringen.
Pris:
Tre burgere, to porsjoner grillede poteter, en halvliter og
to brus: 559 kroner.
Passer for:
Barnefamilier: Kødemokratiet kan bli litt problematisk. Men
får dere først presset dere inn ved et av de 5-6 små bordene, kan små burgerelskere
vente seg en høytidsstund.
Ut med jobben: Yess, hvis dere er etpar-tre kollegaer. Nope,
hvis dere er flere.
Romantikk: Hvis du tåler å se partneren i et grelt neonlys
og at vedkommende spiser med begge hendene, så absolutt. Men romantisk i tradisjonell
forstand, neppe.
Dagen derpå: Jaaaahhhh. Om du ikke omkommer av irritasjon av køen, men du kan jo ta en øl og reparere skadene mens du venter.
Dagen derpå: Jaaaahhhh. Om du ikke omkommer av irritasjon av køen, men du kan jo ta en øl og reparere skadene mens du venter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar