torsdag 29. mai 2014

Uke 21 - Illegal Burger i MøllergataJakten på Oslos beste burger – del 2
Vi kjenner lukten av kull kile i nesen på vei bortover Møllergata. Når vi nærmer oss, ser vi ingen kø ut døren – det er et godt tegn. Som blodhunder på sporet setter vi opp farten og nærmest spinner inn i det lille lokalet. De voksne har vært her før, men det er jomfruturen til guttungen. Han har bare hørt historiene – endelig er vi på Illegal!

 Det sitter folk ved alle bordene, men det er vel hva man kan forvente seg på Illegal – nesten uansett tid og dag. Et hyggelig par tilbyr oss bordet sitt  - og flytter selv bort på to vindusplasser. Yess!

- Er burgeren her bedre enn på Døgnvill?
Poden er burgerelsker og ble skikkelig forelsket hos burgerfolka på Vulkan etter en kaloriorgie med dertil hørende kyllingvinger, løkringer, milkshakes og brownie.

- Vi får se hva du synes, sier Per og deler ut menyer. I Oslo ser burgerelskerne ut til å dele seg mellom to – kanskje tre steder: Døgnvill på Vulkan, Illegal i Møllergata og Munchies i Bernt Ankers gate. Alle tre har sine svorne tilhengere.

- Sist måtte vi spise burgerne med kniv og gaffel på grunn av sauser og tilbehør – her på Illegal kommer burgerne stramt pakket i papir – du holder med hendene og du må gape stort og jafse i deg burgeren uten
bestikk, forklarer Tjodunn. Og selv om Storm elsket Døgnvill-burgeren er det stor appell for en 9-åring i det å spise med hendene.

Menyen granskes i taushet. Cheese Royal, Hot Mama, Hot Mama De-Luce, Blue Cheese Bacon, Gourmet, Spesial, Greenchillisalsa, Ol’McDonald, The Kidz og The Fish. 10 burgere – som alle kan velges som okse, fisk eller vegetar – enkel eller dobbel. Bortsett fra The Fish da – som er fish only.

Selv om Storm er skeptisk til om det kan være nok mat – ender han opp med  The Kidz okseburger med ost og ekstra bacon, Per velger Blue Cheese Bacon og Tjodunn Hot Mama De Luxe, og vi deler to grillede poteter med aioli. Vi går opp til disken og bestiller mat og drikke og betaler på hel volley. No muss, no fuss.

Vi har vært her og måttet gå med uforrettet sak flere ganger. Det har stått kø ut av døren og ut på fortauet. Vi har ikke hatt tålmodighet nok til å vente den drøye halvtimen – eller mer - på å få bestilt. Her er det ikke mulig å bestille bord. Det er kødemokratiet som gjelder. Litt utfordrende når man har med seg barn, noe vi fikk oppleve da vi for noen måneder siden besøkte Taco Republica i Torggata,  men det ser ut til å være felles praksis ved en del av slike konseptrestauranter.

- Det er nok mange som hadde ønsket seg et større lokale og som ikke orker å stå i kø her. Men det er jo liksom noe av sjarmen også – særlig når man får et etterlenget bord, mener Per og tar en slurk  av den gylne halvliteren. Egentlig er det en tabbe å bestille en ordinær halvliter på Illegal. Stedet har jo sin egen øl-brand, utviklet i samarbeid med det danske bryggeriet Mikkeller. Vi har kjøpt noen flasker på polet for ikke lenge siden, og det ble et godt bekjentskap: Passe bittert og friskt, men
en tydelig smak av sitrus. Så her var nok Per litt for kjapp på avtrekkeren, på Illegal bestiller man vel Illegals eget øl – og ikke en kjedelig halvliter!

Om man smører seg med tålmodighet – eller har flaks med null ventetid, som vi har denne kvelden – er belønningen burgere av høy kvalitet. Det er ikke vanskelig å merke at oksekjøttet har fått seg en omgang på den spanske Josper-grillen. Den behagelige røykte smaken som burgerne får over trekullene, er merkbar. Den litt løse, luftige konsistensen på oksekjøttet er akkurat slik den skal  vi har støtt på andre steder i Oslos restaurantjungel.
være. Langt fra de litt for bearbeidede kjøttpuckene

Etter et par-tre besøk på Illegal, er nok vår favoritt Hot Mama De Luxe, men Blue Cheese Bacon ligger neimen ikke langt bak. Barneburgeren  The Kidz gikk ned i en fei, bortsett fra baconet. Der ble røyksmaken litt for markant for 9-åringen. 


Pris:
Tre burgere, to porsjoner grillede poteter, en halvliter og to brus: 559 kroner.

Passer for:

Barnefamilier: Kødemokratiet kan bli litt problematisk. Men får dere først presset dere inn ved et av de 5-6 små bordene, kan små burgerelskere vente seg en høytidsstund.

Ut med jobben: Yess, hvis dere er etpar-tre kollegaer. Nope, hvis dere er flere.

Romantikk: Hvis du tåler å se partneren i et grelt neonlys og at vedkommende spiser med begge hendene, så absolutt. Men romantisk i tradisjonell forstand, neppe.

Dagen derpå: Jaaaahhhh. Om du ikke omkommer av irritasjon av køen, men du kan jo ta en øl og reparere skadene mens du venter.

Burgerentusiaster: Kom dere avgårde til Møllergata! Snarest!!

Hjem til Illegal: HERIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar