Kongen på haugen
Vi kjenner feriepengene brenne i lommene og føler oss som rene kong Krøsus der vi spaserer i den flotte forsommerkvelden mot Sankthanshaugen. Barnet er sendt på landet, duften av syrin kiler søtt i nesen og Osloborgere i alle aldre strømmer ut for å nyte den svalende luften mot kroppen.
- Bra de kan åpne vinduene på Smalhans – du får nesten følelsen av å sitte ute, sier Tjodunn idet vi stiger innenfor.
Her kommer betjeningen raskt imot oss og ønsker velkommen.
Vi får tildelt bord og ser det er flere enn oss som har fått feriepenger.
Kveldens klientell på Smalhans er ikke ensartet, her er det jentebursdag,
familiemiddag, kjærester, kompiser, stamkunder fra nabolaget. Det er hyggelig
og laidback – det samme gjelder for servicen.
- Det var altså helt fullt belegg, men i den varme
sommerkvelden er det nok noen som heller vil sitte ute – så vi har fått noen
avbestillinger, men det gjør ikke noe! melder aftenens servitør og himler med
øynene.
Restauranten er startet av tre, ikke ukjente, matkompiser: Tom Victor Gausdal (Strand),
Stian Floer (Hitchhiker) og Anders Braathen (@hipstakokken) som har en felles
fortid på Palace Grill. Smaken av Oslo kan også takke Anders for en rekke suverene
restaurantanbefalinger i New York – noe som gjorde ferien vår til et kulinarisk
høydepunkt!
Vi har vært her før både med jobb og privat, sist på “Pho mot kreft”, og det er med spenning vi ser frem til kveldens meny. Smalhans
er ingen smågutt i Oslos
restaurantverden og har jo både vunnet rene Oslo-kåringer og er inne på listen
til Michelinguiden med kniv og gaffel.
Vår blide sørlandske servitør gir oss en kort innføring i
menyen på Smalhans – Krøsusversjonen, som er full pakke av dagens smaksmeny – og
Smalhansversjonen – som er noe færre retter fra samme meny. Det er ingen
vinmeny som er satt opp til dagens Krøsus– så det blir litt diskusjoner
frem og tilbake rundt smak og spisegjestenes humør – og vi lander på
servitørens anbefaling om å starte med en rosa og lett boblende østerrisk Meinklang
Prosa på Pinot Noir pluss en Dry Martini til Per, my name is Bond, Bremer.
Matmessig måtte det jo bare bli Krøsus x 2.
Smalhans har en spennende øl- og vinliste, så vi blir nesten
bekymret for om vi har valgt riktig når vi titter på alt vi ikke har valgt, men
faller til ro når de rosa perlene danser i glassene.
Per er litt skeptisk, eller kanskje riktigere, forbeholden
til skinkeplanken, basert på mindre sjarmerende versjoner fra tidligere
restaurantbesøk, men kvikner til ved synet av Smalhansversjonen. Italiensk
kjøtt på planken: San Danieleskinke, fennikelsalami og en fyrig salamiversjon.
Tilbehøret er himmelsk og setter en høy standard for resten av måltidet. Raita,
hjemmebakt knekkebrød, syltede agurker, grillet fersken, geiterømme og
potetchips. Sommer på ei fjøl!
Den lette sommerfølelsen varer inn i de to neste rettene:
Røkt ørret med pepperrotkrem og salat og en jordbær og asparagessalat med røkt
feta. Eneste skår i gleden var et fiskeben som Per må plukke ut av munnen. Bra for Smalhans og de andre spisegjestene at det er Per og ikke Tjodunn som er den
uheldige. For hun har et mye mer anstrengt forhold til uønskede og overraskende
fiskeben på avveie etter en oppvekst med en far som hadde et lettvint forhold
til uttrykket benfritt…
Utenfor de åpne, fotside vindusdørene suser 37-bussen forbi –
og i tverrgata går 21-bussen. Trafikken er ikke plagsom i restaurantlokalet, selv ikke når motorsyklene dundrer ned Ullevålsveien, og lokalbefolkningen som siger forbi i en doven strøm gir bra
underholdningsverdi for den som sitter riktig vendt.
Nye tallerkener bringes til bordet – denne gangen med
brandade – servert som klippfiskboller med hummus og litt artisjokk. Den salte
fisken har fått en knasende sprø skorpe som står perfekt til den milde
kikertpureen. O’hoi og nam! Enkelt og knallgodt. Kan det være kveldens vinner?
Så er det tid for kjøttretten: Svinenakke. Servitøren
foreslår en av sine nye og økologiske favorittviner – en gøy vin fra Tenerife.
– Første gang jeg har blitt anbefalt en gøy vin. Må bli rene grisefesten da, fniser Tjodunn. Etter litt samtaler rundt vinvalget blir vi enige om en vinsmakingsvri – og vi får smake på tre rødviner hver i stedet for et enkelt glass. Absolutt gøy!
Så kommer grisen – servert med sennepssaus og rødkål sammen med gnocci med lardo og løpstikke. Røyksmaken av svinet er markant og kjøttet er saftig. Gnoccien er perfekt. De tre røde blir behørig smakt og vurdert – og servitøren har rett. Tenerifevinen er et morsomt, nytt og spennende bekjentskap!
På søte mormortallerkener dekorert med pærer og frukt kommer Croque a la Smalhans med Kraftkar fra Tingvoll servert med rabarbrasyltetøy. Ikke fy skam det heller. Og når vi ikke tror det er plass til mer kommer solbærsoufleten med hvit sjokoladekrem med vanilje og solbærsyltetøy – og gjett om vi fikk plass!
Så kommer grisen – servert med sennepssaus og rødkål sammen med gnocci med lardo og løpstikke. Røyksmaken av svinet er markant og kjøttet er saftig. Gnoccien er perfekt. De tre røde blir behørig smakt og vurdert – og servitøren har rett. Tenerifevinen er et morsomt, nytt og spennende bekjentskap!
På søte mormortallerkener dekorert med pærer og frukt kommer Croque a la Smalhans med Kraftkar fra Tingvoll servert med rabarbrasyltetøy. Ikke fy skam det heller. Og når vi ikke tror det er plass til mer kommer solbærsoufleten med hvit sjokoladekrem med vanilje og solbærsyltetøy – og gjett om vi fikk plass!
– Vanligvis er jeg ikke så begeistret for hvit sjokolade,
men jeg tror sannelig det har endret seg, sukker Tjodunn. Det er tett mellom
bordene på
Smalhans, uten at det føles beklemmende. Det er lett å få med seg at det ikke bare er vi som har smattet og nikket oss fornøyde gjennom alle rettene.
Smalhans, uten at det føles beklemmende. Det er lett å få med seg at det ikke bare er vi som har smattet og nikket oss fornøyde gjennom alle rettene.
Når vi har betalt, svinger vi ut i sommernatta, hopper på
bussen hjem og nynner:
Kan du noen steder bedre ha det
enn i Oslo nå på sommer’n
når de stressa folka har
forsvunnet til Mallorca
eller sitter i en ferjekø ved Lavik….
Kan du noen steder bedre ha det
enn i Oslo nå på sommer’n
når de stressa folka har
forsvunnet til Mallorca
eller sitter i en ferjekø ved Lavik….
Pris:
For 1 dry martini, 2 x Krøsus, 1 flaske vin + 2 glass rødvin og 2 kaffe: Kr 2107,-
For 1 dry martini, 2 x Krøsus, 1 flaske vin + 2 glass rødvin og 2 kaffe: Kr 2107,-
Smalhans passer for:
Barnefamilier: Ja, absolutt. Kanskje ikke for Krøsusmenyen,
men for sin sympatiske husmannskost som serveres alle dager – følg skiftende og
spennende meny på @smalhans på Instagram
eller på hjemmesidene.
Romantikk: Ja takk. Sympatiske priser og gode retter man
kan dele. Intimt og koselig lokale – med god service. Deilig laidback og uhøytidelig
stemning.
Ut med jobben: Ja – passer både for overtidsbesøk eller litt
større eventer. Det finnes også et separat rom som kan romme flere.
Hjem til Smalhans: HER
Hjem til Smalhans: HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar