torsdag 17. april 2014

Uke 15 - De fire store ved BislettBisletts ukjente vinner


Hvorfor har ingen fortalt oss om dette superkoselige spisestedet? Fordi de ville det skulle være hemmelig?


Et langt spydkast fra Bislett, opp et par trappetrinn fra
fortauet – og en av Oslos upolerte perler åpenbarer seg.

- Dette stedet visste jeg faktisk ingenting om på forhånd, sier Per. Vi sitter ved vinduet på De fire store og kikker ut i Johannes Bruns gate. I øyekroken ser vi Ljabru-trikken dundre forbi i Thereses gate, mens Marvin Gaye i bakgrunnen får hverdagspulsen til å slå litt roligere.


For her inne i de over 100 år gamle lokalene er atmosfæren laidback og nærmest landlig koselig. Det er høyt under taket med stukkaturer, og møblementet er rustikt. Her kan man enten sitte litt for seg selv i avskjermede  rom, som det er to av, eller ute i kolonialen

Kombinasjonen kolonial og restaurant finnes det noen av fra før i Oslo – vi har god erfaring fra Mat og Mer på Bjølsen, blant annet. I Mathallen på Vulkan er det også muligheter for å kombinere restaurantbesøket med innkjøp av varer du ikke vet du vil ha før du ser dem i hyllen.


Sånn er det også på De fire store. I ferskvaredisken er tilbudet hjemmelagede retter og tapas, spekeskinker og oster, et utvalg kaker og desserter, samt fersk pesto, aioli, syltetøy,– og mye annet. I reoler, skap og hyller står et assortert utvalg spesialvarer, både norske og importerte, samt kaffe og te i løs vekt.

- De fire store-navnet må vel henspille på Ibsen, Bjørnson Kielland og Lie, sier Tjodunn. Ikke så usannsynlig, for inne i en av de små spisestuene er veggene dekket av bøker fra gulv til tak.
Per tror heller, fordi vi er i nærheten av Bislett, at inspirasjonen er de fire store skøyteløperne fra 70- og 80-tallet: Stensen, Storholt, Sjøbrend og Stenshjemmet.


Men Christoffer bak ferskvaredisken avslører svaret: Navnet kommer fra de fire store grønnsakene gulrot, sellerirot, løk og purre; tradisjonell basis for kraft og supper. Nemlig.

Menyen er ikke lang: Syv mindre retter og fire hovedretter. 8-åringen blir overtalt til å prøve kyllingbryst med tagliolini, Tjodunn velger spansk eggekake med salat mens Per går for ovnsbakt torsk med ramsløkrisotto.
Kyllingbrystet med pasta og den spanske omeletten med skinke og salat er det lite å utsette på. Ramsløkrisottoen er tilnærmet perfekt både i konsistens og smak, og Per ønsker han kunne si det samme om torskestykket garnert med brent purreaske. Dessverre er fisken en anelse overkokt.

Det nytter ikke å si nei til dessert når 8-åringens ultimate favoritt – brownie – er en mulighet. Her er det en kokosvariant med vaniljeis som blir servert. Mektige saker, men den får absolutt
tommelen opp. Vi to andre deler en gulrotkake som plutselig mister litt av glansen. For de røslige bitene av nøtter i kaken smaker da harskt?

Selv med disse små minusene, er De fire store et sted vi helt sikkert kommer til å besøke igjen. Denne tirsdagen er det godt med plass, men den koselige belgiske servitøren Kimberly kan fortelle at dagen før, da var det stuvende fullt. Heldige er de på Bolteløkka som har en slik nabolagsrestaurant!

Men en ting må de få gjort noe med. Døren inn til kjøkkenet – vi satt like ved siden av den – smeller verre enn startskuddet på Bislett!

Passer for:


Barnefamilier: Jadda! Dersom maten ikke finner helt veien ned i små mager, er det masse rart å kikke på i ferskvaredisken og i varehyllene.

Ut med jobben: Check! Ikke for de største forsamlingene riktignok, men er dere en gjeng på 4-8 personer er dette et ypperlig sted.

Romantikk: Høy kosefaktor.

Pris: To glass prosecco, spansk eggekake, kyllingbryst med pasta, torsk med risotto, to kaker, to økologiske juicer: 824 kroner.


Hjem til De fire store HERIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar