Italiensk for nybegynnere
Både lunsj og middag kan i Italia være både omstendelige og
nærmest rituelle – med forrett (antipasto), første hovedrett (primo piatto),
annen hovedrett (secundo piatto), grønnsaker ved siden av (contorno) og dessert
(dolche). Menykartet på italienske
restauranter ellers i verden er også inndelt på dette viset.
Hos USA-italieneren
ble vi plutselig usikre: Forventes det at vi bestiller hele registeret? Sultne
som vi var, tro vi til. Antipasto, primo piatto, secundo piatto, contorno og
dolche gikk ned i rekordtempo, før vi helsprengte av mye mat altfor fort vaklet
tilbake til hotellrommet.
Vel hjemme i Norge fortalte vi vår nabo fra Sardinia om det
ikke helt vellykkede restaurantbesøket. Han trakk nok litt på smilebåndet over
vår manglende kunnskap om hvordan man skal spise på italiensk. Man behøver nødvendigvis
ikke bestille hele repertoaret, dropp gjerne for eksempel primo piatto eller
secundo piatto hvis du føler for det. Men fremfor alt skal man ha god tid, nyte
de rene, italienske smakene, og for all del ikke kaste alt i seg på en gang –
slik vi gjorde.
- Interiøret ser ut til å ha levd en stund, på en bra måte, sier Tjodunn, og
kikker ned på bordplaten, etter at vi har satt oss ved vinduet med god utsikt
ut mot Collets gate. Ringene på den slitte bordplaten etter mange
glass bærer preg av mange koselige kvelder.
Menyen er ikke spesielt omfattende, og det kan love bra: Det
er slett ikke alltid at et kjøkken er bra på altfor mange retter på en gang.
Som antipasto går vi for en platte til 350 kroner på deling. Her er klassikere
som marinerte oliven, marinert minimozzarella, grillet squash og paprika,
salat, trøffelchips med ricottadip, skinker og en pikant salami, gorgonzola og focaccia
med aioli. Absolutt mye for øyet og en stor porsjon for to, men smaksmessig nokså ordinært.
- Dette er ikke mer enn det MÅ være, sier Tjodunn, - men
aiolien og brødet er supert.
Enoteca Bygdøy Alle skryter uhemmet av pizzaen sin på
hjemmesiden, kaller den sagnomsust, og verd et besøk alene. Vi må teste om
Collets Gate-avdelingen er i samme divisjon. Tjodunn bestiller en Pizza
Diavola, en av hennes favoritter.
Bunnen er meget tynn, kantene sprø og en
anelse brent, men pizzaen får likevel et litt tungt preg, kanskje fordi
kjøkkenet har vært vel rause med osten?- Nå høres jeg litt småsur ut, men jeg var mer fornøyd med pizzaen jeg nylig spiste på Lofthus Samvirkelag, sier hun.
Per har problemer med å bestemme seg for sin neste rett, men
når servitøren står der, blir det en spontanavgjørelse på tomatiserte blåskjell
med salsiccia piccante.
Dessert
på deling blir tonka-pannacotta med mandelknekk, bringebærskum og friske bær.
Og dette ble måltidets absolutte vinner! Silkemyk og rund vaniljeaktig smak av
tonkaen, et hint av grappa, knasende søte karamelliserte mandler og det friske
bærskummet. Nam! Vi delte en, men burde strengt tatt hatt minst to.
Pris:
Antipastofat,
pizza, blåskjell, pannacotta, en Peroni, to Pepsi Max og en dobbel espresso: 995
kroner
Passer
for:
Barnefamilier:
Ja, her er det bare å ta med seg hele storfamilien, - alle liker pizza.
Ut
med jobben: Kjør i vei! Og er dere mange og vil sitte litt for dere selv,
finnes det et chambre separee her.
Romantikk:
Hete følelser og Italia, har det noen gang vært feil?
Hjem til Enoteca HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar