Tre fuktige favoritter
Territoriet
Vi starter friskt hos en velkommen nykommer. Territoriet
vinbar har overtatt lokalene til Sound of Mu, nederst i Markveien på Grünerløkka.
Åpningsdatoen var 3. desember og vi har hørt rykter om at det satses på vin og
vår einebærduftende favoritt – gin!
Etter høstbesøk i San Sebastian fikk vi øynene opp for at en
GT ikke er en GT – og i den baskiske kulinariske hovedstaden var det vi trodde
var en litt kjedelig gamlisdrink, høyeste fashion og it-cocktail . Gin i
mangfoldige varianter og ulike tonics, samt bartendernes signaturtilbehør, fikk
testet smaksløkene våre, og nå er vi spente på om Territoriet kan leve opp til
forventningene.
Temperaturen ute er langt under frysepunktet og inne på
Territoriet har de ikke fått helt dreisen på fyringen, men gin cocktails har
de. 17 ulike varianter med spennende ginsorter og en mengde tonics.
Mens vi venter på drinker, ismaskinen har nemlig bestemt seg
for å være kranglevoren og vil ikke bidra med en eneste isbit, frister bartenderen
med kaffe eller te, men det blir for tamt og vi er for kalde. Vi enes om
Finnmarksgløgg som spikes med hvitvin – og det er perfekt! Deilig varmt og med
beroligende smak kanel.
Det er en gjeng på seks stykker som har startet Territoriet. Bakgrunnen er blant annet fra mote- og utelivsbransjen. Alle seks bor på nedre Grünerløkka, derav navnet.
Karin med ansvar for
vinkjelleren til Bagatelle og Magnus fra Stadtholdergaarden forteller om sitt
nye prosjekt med stor entusiasme. Skiltet utenfor forteller om barens
hovedfokus – vin, vinyl og kaffe. Vinutvalget er på rundt 750 spennende viner,
kaffen er tre fyrige varianter fra kaffekongen Tim Wendelboe og vinylen er en
god variasjon av nyere og eldre riller. Når vi er innom snurrer Monica Heldals "Boy from the north" på
tallerkenen.
Det er mulig å få litt ost og kjøtt på planke, samt olivener
og trøffelchips om sulten skulle komme over en, forklarer Magnus, som har
kommet som en redningsmann med is i pose – og voila – her kommer drinkene.
Alle drinkene har navn etter venner og bekjente. Tjodunn har
valgt en av bestselgerne – Ragnhild, fordi den inneholder den tyske ginen
Monkey 47. I tillegg har rødtoppen Ragnhild inspirert drinkens skaper til å
tilsette tyttebær og Fentimans tonic. Ikke ueffent.
Per satser på en italiener – Alessandro med den italienske
ginen Luxardo, lavendeltonic, lavendelkvist og fennikel. Nam. Med stramt og stilig
interiør i tillegg til glassets gleder er Territoriet en ny fuktig favoritt!
No. 19
Vi beveger oss videre mot sentrum og lander hos barsjef Anne
Maurseth på No 19, rundt hjørnet for Illegal burger og Hells Kitchen. Tjodunn
har nytt godt av drinkedronningens kunster på en middag arrangert av ETE
Supperclub tidligere, og gleder seg til gjensynet.
Vi er tidlig ute denne kvelden, det er litt glissent i
lokalet, men vi blir ønsket hjertelig
velkommen og får tid til å fordype oss
uforstyrret i drinkelisten. Whisky-entusiasten Per faller ned på en
Laphroaig-basert cocktail – en Rusty Claymore med Linie-akevitt, Ricard pastis, honningsirup og den bitre italienske vermuten Punt e Mes. Tjodunn trenger et ingefærfix og spør
Anne om hjelp. Etter flere gode forslag faller valget på en
Dark and Stormy som har størst ingefærkick av drinkene på No.19.
- Woha…
Tjodunn har tatt en liten smaksprøve av Pers glass, der den markante Laphroaig'en dominerer. – Det er
som å røyke sigaretter igjen – eventuelt å slikke et askebeger. Godt på en litt
fæl måte…
Per er uforstyrrelig fornøyd og mens Tjodunn trekker seg
tilbake til ingefær-heaven fylles lokalet sakte, men sikkert opp med tørste
gjester. No.19 er hyggelig og røff på interiørsiden og top notch på drinkene!
Mens stemningen stiger i lokalet pakker drikkevennene på seg jakkene og setter
kursen videre ut i natten.
Av og til er det få åpne steder man kan få seg en drink –
det være seg helligdager eller mandager eller andre uforutsette fridager – da kan
man som regel alltid stole på…. Hotellbaren!
The Thief
Vi har seget nedover gjennom et overraskende stille sentrum
og halvdødt Aker Brygge. Kursen er satt mot Tjuvholmen og Petter Stordalens
stolthet – The Thief. Smaken av Oslo har tidligere hatt et hyggelig besøk i
andre etasje på hotellets Food bar. Men i dag er det tørsten som skal slukkes.
- Selvfølgelig er baren åpen, sier den blide resepsjonisten.
– Bare gå opp trappen.
Vi går forbi resepsjonsområdet med stor
gasspeis og dyyype lenestoler i gyllen fløyel. Vel oppe i baren tar vi et
overblikk – og det er ingen tvil – man sitter utrolig mye bedre nede i første
etasje, så vi ber om å få drinkene våre servert i Loungen på The Thief, om det er mulig...
Og ikke noe problem. Det er mye spennende å velge fra tyvens
liste. Per velger seg en Norman Conquest med whisky, calvados og søt vermut, og Tjodunn en giftgrønn Green Park med gin, basilikum, sitron og celery bitters
- Bare gå ned – så skal jeg komme med drinkene, melder bartenderen.
Åh, lykke! Vi synker ned i hver vår stol, befridd fra jakker
ute uteeffekter. Vinden pisker utenfor vinduene, men i tyvens lune varme er det
pur glede. Drinkene kommer på brett med nøtteskål som tilbehør. Den tjenende
ånd forsvinner diskret igjen og det er bare oss og drinkene og gasspeisen.
- Sukk! Jeg kunne ønske vi kunne flytte inn og ikke forlate The Thief på en uke og bare bestille drinker og room service. Tjodunn er totalt
fri for hjemlengsel.
- Jeg ønsker meg Rihannas hjørnesuite til 25 000
kroner natten...
Det blir helt stille. Ikke noe småprat, bare deilige drinker
og uoppnåelige drømmer. Før vi vinner i lotto, blir bestevenner med Petter
og Gunhild, får brev fra en ukjent onkel i Amerika eller andre økonomiske
mirakler skal inntreffe – får vi nøye oss med drinkene og drømmene – og det er
sannelig slett ikke så verst det heller!
det eneste jeg liker med oslo er skrekk festivalen, besøk gjerene bloggen min
SvarSletttilbudsvarer.blogspot.no