Lave skuldre på bryggekanten
Per sitter som et spørsmålstegn med en skummende halvliter foran
seg i sola på Festningskaia. Vi har nettopp spasert fra Tjuvholmen med se på meg-blondiner
av begge kjønn iført solbriller som
koster mer enn en ukes sommerferie for en vanlig, norsk kjernefamilie, paradert
videre forbi lekre Lofoten og tradisjonelle DS Louise, kastet et blikk bort på
Lekteren hvor årets 0,4 går for 78 kroner. Eksklusive Onda har fylt opp så godt
som alle utebordene og Nesoddbåten slipper på land passasjerer klare for bytur.
Turen går videre forbi en svart og svett
jazzsaksofonist og en =Oslo-selger med knekk i knærne, vi runder rådhuset
og svinger langs muren på Akershus festning. Har klientellet forandret seg? Ja,
litt – her er det litt lavere skuldre og billigere solbriller. Vi setter kursen
utover mot Solsiden, men stopper før vi kommer så langt – her er
bestemmelsesstedet med fargeglade vimpelgirlandere og kulørte lykter: ujålete Royal
Marine!
- Men mykporno? spør Per.
Kvinnen bak spisestedet med den flatterende adressen: Mellom
skur 28 og 29 på Akershuskaia, er Mona Halvorsen. Den tidligere redaktør i Alle
Menn, som startet som layouttegner hos Leif Hagen (populært kalt porno-Hagen), punkmusikeren,
kokebokforfatter og reservemamma for artisten Noora Noor, starter av
cateringfirmaet Stunt Squad og spisestedene Aye, aye Captain og Royal Marine,
som kun er åpen i sommersesongen. Derfor! forklarer Tjodunn.
Rundt oss er det folk
i alle aldre, et eldre par på date, barnefamilier, voksne og unge. Ingen spesiell type mennesker – men de rådyre
designerbrillene er det langt mellom. Menyen er større enn vi hadde trodd på
forhånd med mye sjømat, men også folkefavoritten burger.
Vi er sultne og er i dagen derpå-modus – så halvliterne får
følge av Hot wings – for så å dele oss på to av bestselgerne – fish & chips
og burger. Perfekt følge til ølet.
Den enslige mannen på bordet bak oss forsøker forgjeves å
forklare den unge servitøren at han gjerne vil ha en weiss-bier, om de har det
på menyen. Hvitvin? spør ynglingen for fjerde gang - og den eldre mannen
kapitulerer og ber om en halvliter. Det enkle er nok det beste på Royal Marine,
tenker vi og skjuler et fnis i glasset.
Fiskesupper, kveitekoteletter og reker bæres fra kjøkkenet, og duften av deilig fisk blander seg med lukten
av motorolje. Ved kaia ligger nemlig ærverdige, stolte og nå verneverdige båter
som dampbåten DS Styrbjørn, for restauranten ligger mellom Oslo Maritime Kulturvernsenters
to skur på Akershuskaia.
Vi får de heite kyllingvingene og de er heldigvis mye bedre
enn de tørre vi fikk på Beach Club lenger inne på Aker Brygge. De har litt
sting, er varme og
ganske saftige – ikke minneverdige – men helt all right. Tilbehøret – knasende, knallgod selleri og en litt for tynn, men velsmakende blåost-dipp.
ganske saftige – ikke minneverdige – men helt all right. Tilbehøret – knasende, knallgod selleri og en litt for tynn, men velsmakende blåost-dipp.
Stemningen er god i restauranten, praten går livlig og
sommerdagen kan ikke bli bedre. Snart står vår unge servitør igjen klar med
tallerkener – Royal Marines bestselger fish & chips og en burger.
To friterte torskestykker – hvor den hvite fisken flaker seg
fint under den gylne skorpen. Remuladen er
kjempegod, men her har kjøkkenet kjipet seg unødig – og vi må kjapt be
om påfyll, noe vi ser flere av de andre
spisegjestene også gjør. Om vi sammenligner med Nydalen Bryggeri & Spiseri's deilige
utgave av samme rett – er det close race. Nydalen har fantastisk ertepuré som
tilbehør – men Royal Marine har bedre og sprøere chips.
Det er riktig maritimt på brygga – Per får nesten krydret
maten sin med en måkeklatt, men kan heldig konstatere at stupdykkeren bommer med 15 centimeter.
Burgeren banker også kjøttkaka til Beach Club – dette er
ekte burger! Ikke byens beste – men helt ok. Med sprø pommes frites, en ujålete
skive bacon, cheddar og to, små sylteagurker. Burgeren kommer med ketsjup smurt på
brødet, men vi må be om ekstra til potetene.
Så gjør vi en fatal feil!
Mette og glade etter to øl og god mat er vi enige om å ofre
oss for bloggen og vi bestiller de to tilgjengelige dessertene – en lakrispannacotta
og en hvitvinsmarinert pære med sjokolademousse. Big mistake!
De to dessertene kommer i to plastglass – og ser typisk
catering ut med samme garnityren: rips og jordbær på toppen. Kanskje noe de har
hatt til overs fra en cateringjobb? undrer Tjodunn.
Pannacottaen er så søt at du får vondt i tennene etter en
bit. Pæren er god, men sjokolademoussen, som er meget mørk og har en after
eight, mintaktig smak – fungerer dårlig. Vi angrer skikkelig. Rådet må bli som
følger – dropp desserten og ta en ekstra øl i stedet! Eller en softis i en
kiosk på veien hjem.
Alt i alt – perfekt for en dag på brygga – med måker og
bølgeskvulp - hvor sola varmer og ølet
skummer. Du må bare vite hva du skal bestille – og ikke. Men det vet du nå!
Passer for:
Barnefamilier: Absolutt. På menyen finnes det noe både for
store og små. Er nesten ikke biltrafikk – så bare du passer på at ungene ikke
triller utfor bryggekanten – burde det være en sikker vinner.
Ut med jobben: Absolutt. Benk dere sammen – her kan det drikkes og juges over en lav sko.
Med venner: Kanskje ikke noe for jålevenner – men resten av
vennekretsen kan du trygt ta med hit.
Romantikk: Ja – så lenge sola skinner – kan du trygt ta med
både nyfunnet kjærlighet og den gamle, gode til Royal Marine. Enkle, hyggelige
omgivelser for to som kun har øyne for hverandre. Vil du være litt mer
eksklusiv kan du ta med den utkårede til naboen – Solsiden.
Hjem til Royal Marine Grill og Sjømatrestaurant HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar