torsdag 21. august 2014

Uke 33 - Restaurant DayVerdens største mathappening

- Hei gutter. Ukens restaurantbesøk blir litt spesielt – det er nemlig Restaurant Day!

-??????

Ingen av gutta har hørt om fenomenet før og selv om Tjodunn er den som har vært borti gromdagen tidligere, må hun støtte seg til det store internettet for mer eksakt info.

Restaurant Day arrangeres fire ganger i året: i mai, august, november og februar. Det er i dag en verdensomspennende matfest, der  hvem som helst kan sette opp en egen restaurant, kafe eller bar for én dag. Ditt etablissement kan være hjemme hos deg selv, på jobben, på et gatehjørne, i hagen, i parken, på strandaen eller hvor som helst. Bare fantasien setter grenser.

Artig nok er fenomenet fra Finland og startet i 2011 for å feire mat og kultur. Da den første Restaurant Day noensinne gikk av stabelen i mai dette året, kastet 45 gjenger i 13 byer seg på, og lagde sine endags restauranter. Allerede i august  hadde det spredd seg til fire nye land og nå arrangeres det pop up-moro i 65 land!

Og siden 2011 har utrolige 1,6 millioner gjester besøkt 14 000 endags-restauranter på Restaurant Day.
Wow!

Vår 17. august starter klokken 10.30 med frokost på The Breakfast Club hos Leelas yoga i Heimdalsgata  - og vi er ikke de eneste som har funnet veien til  yogastudioet på grensen mellom Grünerløkka og Tøyen. Bak disken står to blide, norsk-amerikanske søstre: Kelsi og Kaya, og på menyen står blant annet  banangranola, bringebær quinoa, brød med hjemmelaget mandelsmør, kokosnøtt flapjacks og ingefær detoxdrikk. SJEKK HER

Vi går for granola med yoghurt og quinoa og to kaffe til totalt 100 kroner. På kjøpet får vi stå trangt og  hyggelig sammen med mange andre som også benytter søndagen til å  smake seg rundt hos kjente eller ukjente restauratører.

Noen timer senere er det lunsj-middag og den skal foregå i Akersbakken på Salinas Cantina som har fristet med hjemmelagde mais-tortillas, deilige sauser med tørket chipotle, tomatillos, poblano, ancho-chili og chili negro. Chilimarinert langtidsstekt svin og knallbra kylling samt nydelig hjemmelaget guacamole og tomatsalsa. Er det rart vi havnet her?
En småsvett herre i enorm sombrero løper mellom bordene under festive vimpelrekker  inne i portrommet. Vi øyner et ledig bord og får beslaglagt dette for som f! For her er det kamp om plassene!
I bakgården er det også mye folk. Ved utekjøkkenet svinger Mirja og Kathy seg med tortillasteking. Fire freske mannfolk stuffer fyll og sauser inn i de sprø tortiillaene og leverer videre til sombrero-mennene som løper avgårde til sultne store og små gjester.

Vi ser bare blide fjes rundt oss og får bestilt to tortillas til hver – en med svin og en med kylling, to limonader og en øl. Salinas Cantina er oppkalt etter Mirjas gale oldefar og vi tipper at det må være han som stirrer på oss fra restaurantskiltet.
Det er litt festivalstemning – folk er glade og forventningsfulle. Den store sombreroen kommer susende med limonade og øl og snart har vi også to store mais-tortillas hver på bordet foran oss.

- Nam!
Det nikkes enig rundt bordet. Dette var knallgodt! De voksne topper med digge sauser, mens Storm nøyer seg med tortillas as is. Prisen for familie-fiestaen blir 380 kroner.
- Bedre mat enn jeg har fått på restauranter her i byen, slår Tjodunn fast. – Jeg elsker Restaurant Day!

Den finske kulturministeren har uttalt at Restaurant Day har påvirket finsk restaurantkultur nesten mer enn noe annet. Spent på om det kan bli tilfelle også i Norge, undrer Per.

Denne søndagen i august 2014 var det hele  2017 restauranter i 30 land! Og om få måneder kan det være din tur. Bli med  på neste Restaurant Day, lørdag 15.november – som gjest eller kanskje med eget serveringssted? Be om hjelp fra kolleger, venner eller familie og realiser restaurantdrømmen. Er du en taco-konge? Bolle-dronning? Raw food-freak? Nå har du muligheten. Vi gleder oss!

Mer om Restaurant Day, følg med her om hva som skjer på fremtidige dager HER

Passer for – ALLE!!!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar