onsdag 26. mars 2014

Uke 12 - Cafe Fedora på FrognerHelt Texas på beste vestkant

 
Yess! Vindusbordet er ledig!
Vi har fått parkert bilen noen tverrgater unna, manøvrert oss i den sure vårvinden mot Cafe Fedora, og er klare for fredagslunsj. Kafeen som har fått bred og stort sett rosende omtale for sin gode mat og ujålete amerikanske profil, ligger litt unnseelig til i stikkgaten fra Frognerveien, men er sjarmerende med sin litt smårufsede stil.
De fem-seks småbordene langs den ene veggen er glissent besatt, firemannsbordet med utsikt ut i Gabels gate er tomt, så der tar vi plass i de gode lenestolene.
Menyen er ikke lang. Fedora, som åpner kl. 10 og stenger kl. 19, byr på et utvalg omeletter, pannekaker, salater, wraps, burritos, mac-n-cheese, og en Texas chili det går gjetord om.
- Vi ønsker å tilby "comfort food", tradisjonelle amerikanske retter der vi ikke akkurat teller kalorier, sier Anthony Juveras, som sammen med sin kone Nicole etablerte Cafe Fedora for tre år siden.
Og USA - here we come! Det drypper av ost, sirupen renner og chilien brenner. Porsjonene er mer enn rause, men langt fra så store som de blir servert i USA, forteller Anthony, som selv står bak grytene på kjøkkenet.
Også tidligere i vinter avla vi Cafe Fedora en visitt. Etter noen iskalde timer på skøytebanen droppet vi søndagsmiddagen hjemme til fordel for pannekaker med sirup (Storm),breakfast burrito (Tjodunn) og Texas chili (Per) hos amerikanerne på Frogner. Et par ting gjorde at vi ikke ble dødsimponerte. Tjodunn ville gjerne teste en Bloody Mary, men servitøren vendte tommelen ned: De var tomme for mix. Mix? Hva er galt med en Bloody Mary laget fra bunnen av? Og Texas chilien var ikke varm nok.

Vel, vi gir Fedora en nye sjanse i dag!
Servitøren gir oss menyen, som vi jo kjenner fra før. Per vil gi chilien en ny sjanse, mens Tjodunn ble såpass begeistret for frokostburritoen at det blir reprise for henne også. Men hey! Etter at bestillingen er mottatt og servitøren har trukket seg tilbake til kjøkkenet, får vi øye på en diskret tavle oppe på veggen. Den er  delvis skjult av glasskapet med kaker. Her står tre fristende retter skrevet i kritt: Huevos rancheros, vegan chili og chicken burrito. Dette burde han da gjort oss oppmerksom på? Tjodunn stormer mot disken, tilkalles servitøren og får endret fra breakfast burrito til kyllingvarianten.

Den gedigne burritoen med kylling smaker bra. Og hva med Texas-chilien? Jo da, den er knallgod. At Anthony kan sine saker, er sikkert. Opplæringen fikk han etter eget utsagn fikk hjemme på kjøkkenet i Tuscon av mor, tanter og søstre 
Men er chilien varm nok? Nei, sorry, ikke helt. Osten på toppen smelter ikke litt engang. Heller ikke innetemperaturen er noe å skryte av denne dagen - her må yttertøyet være delvis på.

Denne fredagen hadde vi ikke magemål til å prøve kakene eller paiene, som Nicole har fått masse skryt for av hovedstadspressens matanmeldere. De har nok bidratt til at restauranten lenge lå på topp på TripAdvisor over steder å spise i Oslo (nå finner vi den på 49. plass). Tjodunn orker ikke sin enorme porsjon og får tilbud om å få med seg resten av måltidet hjem. Det kjennes ekte amerikansk ut.

Pris: To brus, en Texas chili (ikke Mac-n-Cheese, som det står på regningen), en Chicken burrito og en te, 397 kroner.

Passer for: 

Barnefamilier: Hvorfor ikke? Både pannekakene og mac-n-cheese bør kunne passere hos de minste. Men husk, lokalet er lite, og et høyt støynivå kan kanskje få noe øyenbryn ved nabobordene til å heve seg.

Ut med jobben: Ikke helt innertier. Bordene er små og Cafe Fedora stenger tidlig. Men det trivelige vertskapet vil sikkert ta dere godt imot.

Dagen derpå: Perfekt. Vi tenker på de heldige Frogner-beboerne som en fyllesyk søndags formiddag kan tusle bort i Gabels gate og fråtse i en herlig sen, dryppende fet, kaloririk frokost. Men skjerpings - Bloody Mary Mix???

Romantikk: Nja... Ikke typisk, men: Sist vi besøkte Fedora delte hele familien bord med et forelsket par - de hadde kun øyne for hverandre mens tekanna kjølnet på bordet.

PS: Snart kan det amerikanske restauranttilbudet i Oslo bli ytterlige utvidet. Nicole og Anthony jakter nemlig på et egnet lokale der de kan åpne en bistro.


Hjem til Fedora: HER!

3 kommentarer:

  1. Tips: Vega Vegetarisk Vertshus i Akersgata 74, Kurbadet, (om de fremdeles holder åpent). Serverer superbillig buffet (for cirka en hundrings) med supper, salater og varmretter (i et lokale som minner om en gammel kantine). Det meste er vegansk og glutenfritt, ren og naturlig mat med gode smaker og lite kalorier, for den som bryr seg om det. For meg ser det ut som om siden er nede…men sjekk gjerne ut stedet eller vegafairfood.no

    SvarSlett
  2. Hei Marianne - og tusten takk for tipset! Skal forsøke å få med meg kjøtteterne mine. Bra å få variert både meny, pris og kaloriinntak litt. :-)

    SvarSlett
  3. Ho ho - skulle være tusen og ikke tusten.

    SvarSlett